Rouwvervoer voor een persoonlijk afscheid

Wanneer je bezig bent met het regelen van een persoonlijk afscheid, hoort daarbij passend rouwvervoer. Hoewel een traditionele zwarte rouwauto nog steeds een mogelijkheid is, wordt daar lang niet meer zo vaak voor gekozen. Welke mogelijkheden je nog meer hebt op het gebied van rouwvervoer en welke keuzes je moet maken als het gaat over rouwvervoer zullen we in deze blog vertellen. 

In de gesprekken die je voert met de uitvaartverzorger of tijdens het oriënteren op een uitvaart denk je na over het type rouwvervoer. Allereerst maak je hierbij de keuze voor een rouwauto of een ander vervoersmiddel. Bij een ander vervoersmiddel kan je denken aan een rouwfiets, een motor met zijspan, een rouw- of loopkoets, een rouwboot, een rouwcaravan of een rouwbus. 

Milieuvriendelijk

Wanneer je voor een milieuvriendelijke uitvaart wil kiezen, is een rouwfiets een passend vervoersmiddel. Een speciale kar waarop de kist staat, wordt hierbij achter een fiets geplaatst. De rouwstoet kan fietsend achter de rouwfiets volgen. Een andere milieuvriendelijke mogelijkheid op het gebied van rouwvervoer is een loopkoets. Deze ouderwetse koets is gemakkelijk te duwen. Kinderen kunnen meerijden of meehelpen duwen. Op deze manier zijn ze betrokken en kan er al een begin gemaakt worden met de rouwverwerking. 


Naast de loopkoets bestaat er ook een rouwkoets die begeleid wordt door paarden. Zo’n koets kan begeleid worden door twee of vier paarden en wordt vergezeld door een ervaren koetsier. 

Caravan

Nabestaanden die zelf het vervoer van hun dierbare willen verzorgen, kunnen kiezen voor een rouwcaravan. Deze luxe aanhanger voor uitvaartvervoer kan achter een personenauto worden bevestigd. Het is uiteraard ook een passend vervoersmiddel voor een iemand die veel van kamperen houdt en dit tijdens de uitvaart tot uiting wil brengen. 
Ook voor iemand die van motoren of van boten houdt, zijn er mogelijkheden. Er bestaan bijvoorbeeld diverse soorten rouwmotoren, waarbij de kist op een zijspan geplaatst wordt. Mocht u zelf geen motorbewijs hebben, is het ook mogelijk om een motor met chauffeur te huren. 

Rouwauto’s

Als je voor een rouwauto kiest, hoeft de keuze niet als vanzelfsprekend op een zwarte of een grijze rouwauto te vallen. Voor liefhebbers van een specifiek automerk is het doorgaans mogelijk om een rouwauto te vinden van het merk in kwestie. Zo wordt onze Jaguar familierouwauto geregeld gehuurd tijdens de uitvaart van een Jaguar liefhebber. Ook een elektrische (Tesla) rouwauto, een oldtimer rouwauto of een Volkswagen busje als rouwauto is tegenwoordig mogelijk. 

“Zo wordt onze Jaguar familierouwauto geregeld gehuurd tijdens de uitvaart van een Jaguar liefhebber.”

Betrokken

Door de keuze van het rouwvervoer kunnen nabestaanden betrokken worden bij het afscheid van hun dierbare. Onze Jaguar familierouwauto biedt naast de chauffeur en de bijrijder ook plaats aan drie extra nabestaanden. Nabestaanden kunnen hierdoor de rit naar de laatste rustplaats van hun dierbare van dichtbij meemaken. Iets wat positief bij kan dragen aan de rouwverwerking. 

Om kinderen te betrekken bij het rouwvervoer is ook mogelijk om een zogenaamde ‘krijtauto’ in te huren. Deze rouwauto kan door zowel kinderen als volwassenen gekleurd worden. De krijtauto kan ook gebruikt worden als plaats voor bezoekers van het afscheid om een persoonlijk bericht achter te laten. 

De uitvaartverzorger denkt ook buiten bovengenoemde opties graag met je mee. Wellicht zijn er andere, meer passende mogelijkheden om jouw afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. 

Onze laatste berichten

Het overlijden van een dierbare heeft ook op een kind grote impact. Hoe kan je als volwassene een kind ondersteunen in het rouwproces?
Een uitvaart regelen is vaak overweldigend. Naast alle praktische zaken komt er ook op emotioneel gebied veel op je af.