Kinderen en rouw

Het overlijden van een opa, oma, vader, moeder of andere dierbare heeft ook op een kind grote impact. Afhankelijk van hun leeftijd beleven zij dood en verlies echter heel anders dan volwassenen. Hoe kan je als volwassene een kind ondersteunen in het rouwproces?

Kinderen worden de laatste jaren in toenemende mate betrokken bij uitvaarten. Dit is een van de eerste manieren om kinderen vertrouwd te maken met de situatie. Een uitvaartverzorger speelt hierin ook een rol. Wanneer je op zoek bent naar een passende uitvaartverzorger voor het afscheid van je dierbare kan je dit meenemen in je keuze. Vraag de uitvaartverzorger welke mogelijkheden hij of zij biedt om kinderen te betrekken.

Taak

Een kleine taak of een rol vervullen tijdens de uitvaart, helpt veel kinderen in het rouwproces. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld meehelpen met het dragen van een rouwboeket, een kaars aansteken of de kist beschilderen. Oudere kinderen kunnen iets voorlezen. Geen enkel kind is hetzelfde en afhankelijk van de leeftijd kunnen ze op diverse manieren betrokken zijn.

Kies er bij voorkeur niet voor om kinderen weg te houden bij de uitvaart. Kinderen zien het verdriet bij volwassenen. Wanneer je kinderen meeneemt naar de uitvaart heeft dit veelal een positieve uitwerking. Op de dag van de uitvaart zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van begeleiding voor de kinderen.

Onze Jaguar familierouwauto biedt bijvoorbeeld plaats aan vier familieleden. Op deze manier kunnen ook kinderen meerijden met de rouwauto. In de praktijk blijkt dit een prettige manier te zijn om kinderen te betrekken bij de uitvaart. Deze en andere mogelijkheden om kinderen te betrekken bij de uitvaart, kunt u ook bespreken met uw uitvaartverzorger.

‘In onze Jaguar familierouwauto is ook plaats voor kinderen om mee te rijden’

Naast praktisch betrokken zijn, is het voor kinderen ook fijn als je als volwassene in gesprek gaat over het overlijden van de dierbare. Als je dit moeilijk vindt, zijn er verschillende boekjes die je daarbij kunnen helpen.

Boek en film

Uitvaartverzorgster Corine de Jong schreef bijvoorbeeld een herinneringsboek voor kinderen. Het boek legt uit wat er gebeurt als iemand is overleden, maar biedt ook veel ruimte om de dierbare te herinneren door te tekenen, te schrijven en dingen in te plakken. Net zoals boeken, helpen ook films kinderen bij het rouwproces. Door de film kan een gesprek ontstaan, of kunnen antwoorden op vragen worden gegeven die je zelf moeilijk vindt om te beantwoorden. Enkele films voor kinderen zijn: ‘Kikker en het vogeltje’, ‘Ik wil bij jou zijn’, ‘Opa en kleine beer’.

Een rouwproces is iets wat geen einddatum heeft. Het is daarom belangrijk ook in de weken en jaren na de uitvaart in gesprek te blijven gaan met kinderen over de gebeurtenissen en het verlies. Je zou ook kunnen overwegen om professionele hulp in te schakelen wanneer je, je zorgen maakt over de manier waarop je kind omgaat met het rouwproces. Ieder kind gaat echter op zijn of haar eigen manier met rouw om en mag daar ook de ruimte voor krijgen.

Onze laatste berichten

Hoewel een traditioneel rouwvervoer nog steeds een mogelijkheid is, wordt daar niet meer zo vaak voor gekozen. Waar kan je ook voor kiezen?
Een uitvaart regelen is vaak overweldigend. Naast alle praktische zaken komt er ook op emotioneel gebied veel op je af.