Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart?

Een dierbare is recent overleden, je weet dat je binnen onafzienbare tijd zal overlijden of je wil alvast iets vastleggen voor je nabestaanden: Er zijn verschillende situaties waarin je te maken krijgt met het regelen van een uitvaart. Ondanks dat het doorgaans geen vrolijk onderwerp is om over te spreken, is het wel een onderwerp dat bij het leven hoort en vroeg of laat je pad kruist. Op het moment dat je na gaat denken over het regelen van een uitvaart, kan dit overweldigend zijn. Naast alle praktische zaken komt er immers vaak ook op emotioneel gebied al veel op je af. Enkele punten die de aandacht verdienen bij het regelen van een uitvaart zullen we in deze blog uitlichten. 

Uitvaartverzorger

In de periode voorafgaand aan een uitvaart neemt een uitvaartverzorger veel werk voor je uit handen. Het is om die reden om te beginnen belangrijk om een uitvaartverzorger te kiezen waar jij je (als nabestaande) prettig bij voelt. Neem hier ook nadrukkelijk de tijd voor. Het is, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, niet nodig om in het uur na het overlijden al een uitvaartverzorger te hebben gebeld. Vaak is er op websites van uitvaartondernemingen informatie te vinden over de identiteit en de werkwijze van een uitvaartverzorger. Als een overlijden aanstaand is, is het ook mogelijk om alvast in contact te komen met de uitvaartverzorger. Zo kan je eventuele wensen persoonlijk bespreken. 

Persoonlijk

Een uitvaartverzorger zal diverse vragen aan je voorleggen over de invulling van de uitvaart zelf. Wanneer je, je aan het oriënteren bent op een persoonlijke uitvaart kan het prettig zijn om alvast eens na te denken over deze vragen. Wil je bijvoorbeeld dat er toespraken worden gehouden tijdens het afscheid? Of wil je als nabestaande iets persoonlijks zeggen? Mocht je het zelf te emotioneel vinden om als nabestaande te spreken tijdens de uitvaart zijn er diverse andere mogelijkheden om een persoonlijk woord te laten klinken. Zo kan een uitvaartverzorger, maar ook een geestelijke persoonlijke herinneringen meenemen in zijn of haar toespraak. 

Muziek, foto en film

Andere toevoegingen die een uitvaart een persoonlijk karakter geven, zijn muziek, foto en video. Ook vragen over deze toevoegingen zal de uitvaartverzorger aan je stellen. Wil je bijvoorbeeld muziek laten horen tijdens de uitvaart? Denk dan alvast eens na over welke muziek je ten gehore wil brengen, maar ook over het moment waarop de muziek te horen zal zijn. Hetzelfde geldt voor het vertonen van foto’s en/of video’s. Tijdens het afscheid kan er een moment worden gekozen waarop door alle aanwezigen beeldmateriaal van de dierbare bekeken wordt. Je kan er echter ook voor kiezen om de beelden enkel voor aanvang van het afscheid te laten zien of bijvoorbeeld één mooie foto uit te lichten gedurende het afscheid. 

Vervoer

Op de dag van de uitvaart zal de overledene vervoerd worden naar zijn of haar laatste rustplaats. Ook de manier waarop dit vervoer plaatsvindt is iets wat geregeld moet worden voorafgaand aan de uitvaart. Naast de traditionele Lincoln en de moderne Jaguar rouwauto die wij aanbieden, zijn er tal van andere mogelijkheden op het gebied van vervoer. Hierbij kan je denken aan een koets, een fiets of een huifkar. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden. Een uitvaartverzorger bespreekt deze graag met je en helpt je om op deze manier de wensen van je dierbare te realiseren. 

“Naast de traditionele Lincoln en de moderne Jaguar rouwauto die wij aanbieden, zijn er tal van andere mogelijkheden op het gebied van vervoer.”

Catering

Na afloop van de uitvaart wordt er vaak nog koffie en thee aangeboden. Afhankelijk van de ruimte waar het afscheid plaatsvindt, kan je catering afnemen of zelf een cateraar inschakelen. Ook dit is een persoonlijke keuze. Niet iedereen wil immers na afloop van het afscheid koffiedrinken of een hapje eten met de genodigden. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om dit in kleiner gezelschap te laten plaatsvinden. Je wensen rondom dit onderwerp bespreek je met de uitvaartverzorger. Hij of zij kan je helpen om je wensen door te geven aan de juiste locatie. 

Na de uitvaart

Ook in de periode na de uitvaart komen er vragen voorbij die vaak al voorafgaand aan de uitvaart gesteld worden. De keuze voor een crematie of een begrafenis zorgt immers voor keuzes op het gebied van een grafmonument of asbestemming. Zo kan de as van een dierbare bewaard worden in een urn, maar ook verwerkt worden in een sieraad of verstrooid worden in de natuur. Ook voor een mooi grafmonument zijn diverse mogelijkheden. Je kan dit monument laten maken door een natuurbeeldhouwer. Door deze keuzes te maken, maakt u de herinnering die u houdt persoonlijk. Hoewel een persoonlijke herinnering voor iedereen anders is, is dit minstens zo belangrijk als een persoonlijk afscheid.

Aangezien wij een persoonlijk afscheid belangrijk vinden, besteden we hier aandacht aan in diverse blogs. Naast deze blog zullen er de komende tijd diverse andere blogs die te maken hebben met ‘persoonlijk afscheid nemen’ verschijnen. We zullen onder andere aandacht besteden aan persoonlijk rouwvervoer en rouw bij kinderen. 

Onze laatste berichten

Het overlijden van een dierbare heeft ook op een kind grote impact. Hoe kan je als volwassene een kind ondersteunen in het rouwproces?
Hoewel een traditioneel rouwvervoer nog steeds een mogelijkheid is, wordt daar niet meer zo vaak voor gekozen. Waar kan je ook voor kiezen?